dissabte, 18 de febrer del 2012

JUTGES PER A LA DEMOCRÀCIA CONSIDERA QUE EXISTEIXEN "DUBTES" SOBRE "L'OPORTUNITAT I LEGALITAT" EN L'ACTUACIÓ POLICIAL EN LES PROTESTES ESTUNDIANTILS DE VALÈNCIA


   Jutges per a la Democràcia considera que existixen "dubtes" sobre la "oportunitat i legalitat" en l'actuació policial en les protestes estudiantils de València, per la qual cosa considera que han de ser aclarides.
Fotografia de Tania Castro , publicada al País. Manifestacions estudiantils a València.
   Esta entitat, en un comunicat, hi ha assenyalat que en els últims dies s'han produït diverses "càrregues policials" a València contra jóvens estudiants de secundària que estaven mostrant la seua protesta contra les retallades en matèria educativa.
   Jutges per a la Democràcia valora que "en un Estat de Dret les institucions tenen el monopoli de la força legítima", encara que ha indicat que aquesta força "ha d'utilitzar-se de manera proporcionada i en la forma prevista expressament per la llei". "Aquest requisits resulten encara de compliment més obligat quan la força s'exercix contra adolescents, en alguns casos menors de molt curta edat", ha afegit.
   L'associació professional ha indicat que de les imatges que s'han difós sobre aquests successos es desprén que "l'ús de la força per part dels agents ha pogut ser desproporcionat i indiscriminat als efectes d'oferir una resposta institucional a les esmentades protestes".
   A més, en les esmentades imatges "s'aprecia que els agents no portaven la corresponent placa d'identificació", hi ha assenyalat. Respecte d'això, ha reiterat quela llei imposa de forma "clara i expressa" que els agents han de portar la seua identificació en un lloc visible, la qual cosa representa "una garantia perquè els ciutadans puguen acreditar excessos en l'actuació policial, fet que ha d'ajustar-se als paràmetres legals, amb més raó a l'actuar des del poder estatal".
   Així mateix, "hauria de justificar-se la pràctica de detencions per conductes que podrien tindre caràcter lleu", hi ha assenyalat jutges per a la Democràcia, que considera que totes aquestes circumstàncies haurien de ser aclarides pels responsables institucionals.
   D'altra banda, aquesta associació ha recordat que les esmentades protestes, coincidents amb altres plantejades des de la comunitat educativa, "s'emmarquen en un context de retallades que afecten principis bàsics de l'estat social", la qual cosa està generant "un ampli debat" en la societat.
   "Això ha d'implicar el respecte institucional cap a la llibertat d'expressió, com també cap al pluralisme com a valor superior del nostre ordenament jurídic", ha manifestat. Així, ha assenyalat que "les limitacions a aqusts drets i principis constitucionals no poden aplicar-se de manera extensiva i, a més, han de ser convenientment explicats". De la mateixa manera, "sempre s'ha d'actuar amb un compliment escrupolós de la legalitat vigent", ha subratllat.
   Jutges per a la Democràcia entén que aquestes actuacions policials "presenten dubtes sobre la seua oportunitat i legalitat en la manera de practicar-se, i haurien de ser aclarides".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada